tisdag 8 november 2011

Kort inhopp av resekompisen

Så här i den sista skälvande sekunden (kanske snarare näst sista dagen) av vår lilla resa har jag blivit "ombedd" att skriva något. Det går inte att sammanfatta tre veckor på ett blogginlägg men några speciella upplevelser och händelser kan ändock nämnas.

New York, en stad som aldrig verkar sova! Överallt, alltid är det folk på gatan. Butikerna är öppna långt in på kvällarna, även de små hålen i väggen där det säljs exempelvis kameror eller väskor eller i stort sett vad som helst. En kul grej är att det inte bara är de stora, fina, dyra varumärkena som har butiker downtown. Blandningen mellan påkostade "fin-butiker" och enkla "diverse-handlare" är påfallande. Downtown i Los Angeles är tvärdött på kvällar och helger (bara kontor) och i San Francisco är det bara uteliv vid Fishermans Wharf, dvs till nio på kvällen då det mesta stänger.

Trafiken är exmplarisk, tom i New York under rusningstid. Det är inga problem att köra bil, övriga bilister är väldigt toleranta mot folk som vinglar lite i filerna och riktigt vet var de ska. Det verkar vidare vara "dödsstraff" på att inte stanna vid övergångsställen. DDet har nog bara hänt ett par gånger att en bil inte har stannat då man stått vid övergångsstället. Folk går inte heller mot röd gubbe, mycket disciplinerat. Den gröna gubben är förresten vit här.

Hotellrummen är väl tilltagna, i snitt 20 kvadrat plus badrum och hall. Två "queen-size" sängar verkar vara standard men ibland kan man få en "king-size"-säng. Den är enorm! Allt är väl utrustat med kylskåp (oftast), kaffebryggare (oftast), ibland mikrougn och alltid skaplig TV. WiFi-koppling finns också nästan alltid även om det ibland inte är gratis.

Grand Canyon är nog det mest otroliga jag sett. Hur ett litet ynka vattendrag (som inte är mycket mer än en vanlig liten svensk å) har kunnat mejsla ut detta skådespel är helt enkelt bara otroligt. 

Yosemite är också fantastiskt men kanske mer för jänkarna än för oss nordbor. Den stora grejen är de berg och klippor som finns där består av granit, till skillnad från de röda mjuka bergarter som finns överallt annars. I Sverige är det mesta granit så man reagerar inte så mycket men vackert är det.

Alla sträckor är enormt stora. På kartan ser det inte mycket ut men i verkligheten kan man köra bil (eller åka tåg) timme efter timme utan att landskapet ändras. Från Los Angeles till Houston tog det ett drygt dygn med tåget och det enda vi såg var torra busklandskap med en och annan kaktus. Storslaget i sig men ganska tråkigt. Otroligt nog så finns det hus här och där mitt ute i "nowhere". Vad de invånarna lever på kan man fråga sig.

Det finns mycket mer att snacka om men nu får detta inhopp vara slut. Oops, jag höll på att glömma Las Vegas. Vilket ställe, den ena hotellet försökte bräcka det andra med fantastiska skådespel. Allt från eldsprutande vulkanutbrott till vattenskådespel med hundratals fontäner och otroliga inredningar i hotellen, som för övrigt ofta innehåller shoppinggator och därför är öppna för "allmänheten".

Nu får det vara nog, imorgon sätter vi oss på flyget hem till Svedala (med åtskilliga kilon mer bagage än vi hade med oss hit).

Inhoppande skribent
Thomas

Inga kommentarer:

Celsius to Fahrenheit conversion
Enter Celsius
Value in Fahrenheit
provided by metric conversions